top of page

Tények és tévhitek a szabad szoptatásról

Ha az anya elmegy valahová, néha igazán otthon hagyhatja a gyereket…

Megteheti, de fontos tudni, hogy egy kicsi babánál az édesanya közelsége éppen olyan fontos szükséglet, mint mondjuk a levegővétel, az evés és az alvás. A szoros közelségben töltött első hónapok alapozzák meg közöttük többek között az életre szóló bizalmat és kötődést. Az anyák ösztönösen érzik ezt, ezért többnyire nehezükre esik távol lenni a babájuktól még rövid időre is.

  • Az anyának tehát otthon a helye a kisbabája mellett.

A legtöbb időt ott is tölti, de azért a baba születése után is vannak szükségletei, ő is vágyhat társaságra, friss levegőre, élményekre az otthon falain túl. Ha úgy érzi, hogy egy szoptatott babával nem mozdulhat ki a négy fal közül, akkor úgy érezheti, hogy a szoptatás az, ami bezárja őt az otthonába, ami a lelkiállapotot negatívan befolyásolja.

  • Akkor menjen el az anya néha otthonról a babájával együtt.

Valóban ez lehet az ideális megoldás baba, mama, sőt a papa szempontjából is, csakhogy ott a bökkenő: ha az édesanyaszoptatja kisbabáját, és elmegy otthonról, kell egy hely, ahol ezt megteheti.

  • Adjon inkább neki cumisüveget!

Csakhogy minélkisebb egy baba, annál nagyobb a valószínűsége, hogy ha akár egyetlen alkalommal cumisüveget vagy cumit kap, úgynevezett cumizavar alakul ki.A cumit ugyanis más technikával kell szopni, mint az anyamellet, egy cumisüvegből pedig „szinte magától” jön a tej, nem úgy, mint szoptatáskor. Előfordulhat, hogy emiatt a baba később nem fogadja el az anyamellet, vagy rossz technikával próbál szopni, ami fájdalommal jár, csökkenhet a tej mennyisége, és az ördögi kör a szoptatás befejezésével zárulhat be.

  • Miért olyan nagy baj ez?

Az Egészségügyi Világszervezet két éves korig ajánlja a szoptatást, és azon túl is mindaddig, míg az a babának és az anyának megfelel. Az anyatej biztosítja a baba optimális fejlődését, növekedését. Egy szoptatott baba sokkal kisebb eséllyel betegszik meg többek között légúti vagy hányásos-hasmenéses megbetegedésekben, középfülgyulladásban. De vannak hosszú távú hatások is: kevésbé valószínű, hogy egy szoptatott baba később elhízik vagy cukorbeteg lesz, ráadásul IQ-ja magasabb, és ritkábban van szüksége fogszabályozásra. Nem beszélve az anya és gyermeke közti szoros kapcsolatról, amely természetesen szoptatás nélkül is lehet ideális és mély, de ez mégis olyan kapocs, amely még jobban összefűzi őket.

  • Mi kell ahhoz, hogy az anyukák szoptathassanak?

Ideális esetben a babájukon és elhatározáson kívül leginkább támogatás. Elsősorban az édesapáé, és persze a rokonoké, barátoké, és mindazoké, akikkel az anyuka kapcsolatba kerül. Teljesen természetes dolog, hogy egy anya megszoptatja a babáját. Fontos, hogy mindenütt szívesen látottak legyenek, és a szoptatáshoz ne tapadjon szorongás. Kilépni az otthon négy fala közül, és bátorságot venni ahhoz, hogy egy anya szabadon, de diszkréten megszoptassa babáját nyilvános helyen, nem mindenkinek okoz problémát, de gyakran nem könnyű. Ha az anya ferde tekinteteket, rosszalló megjegyzéseket kap erre válaszul, az nagyon sokat árthat. Pedig szoptatni szabadságot jelent, hiszen az anyatej mindig rendelkezésre áll megfelelő hőmérsékleten, tisztán, a babának optimális összetételben, első kézből az édesanyától. Nem kell sterilizálással, fejéssel, hűtéssel, melegítéssel bajlódni. Kérjük, hogy Ön is tegyen azért, hogy mindez természetessé váljon, és a szabadon szoptató édesanyák minél több megértést, mosolyt és támogatást kapjanak! Köszönjük!*

*A cikk Dr. Fehér Boglárka laktációs szaktanácsadó közreműködésével és jóváhagyásával íródott.

Kiemelt bejegyzések
Legfrissebb bejegyzések
Címkék
No tags yet.
Kövess minket
  • Facebook Black Square
bottom of page